27 september 2009
Hard tegen hard
24 september 2009
Tegenstrijdigheden in de Bijbel
Andersdenkenden prikken daar doorheen zoals je hier ziet. Deze cartoon laat maar al te goed zien dat het symbool van het kruis, een afschuwelijk martelwerktuig, uitleg nodig heeft. Zo'n cartoon zet je met beide benen op de grond: de gekruiste Christus roept afschuw op.
Beide elementen uit Joh 3:16, liefde en toorn, worden in het kruissymbool niet goed bij elkaar gehouden. De symbolen in het gedachtenismaal, brood en wijn, slagen daar beter in.
23 september 2009
Hans Jansen, arabist
Een aantal zeer lezenswaardige stukjes:
Hans is een strijdbaar persoon. Dat blijkt ook uit zijn aanvaringen met collega's:
Martin van Bruinessen, Maurits Berger en binnenkort Michiel Leezenberg krijgen er geducht van langs.
16 september 2009
Tafsir 'ilmi: ‘wetenschappelijke’ exegese van de koran
Terecht is opgemerkt (ook door moslims!) dat de meeste wetenschappelijke ontdekkingen gedaan zijn door niet-moslims. Niet door de bezitters van dit ‘heilige’ boek. Dat zou je wel verwachten indien deze claim terecht is. Laten we daarom eens verder kijken...
1. Ook in het christendom is het ‘inlezen’ van allerlei opvattingen een gevaar bij het Bijbellezen. Als regel geldt dan ook om te beseffen dat je wel veel in een tekst kunt leggen, maar dat beslissend is of je die gedachte ook eruit kunt halen. Leg je het erin of haal je het eruit? Een wereld van verschil...
De Bijbel is een in de loop van vele eeuwen tot stand gekomen boek, waarbij de menselijke factor nadrukkelijk meegenomen moet worden. 2Pt1 zegt:” ...nooit is een profetie voortgekomen uit menselijk initiatief: mensen die namens God spraken werden daartoe altijd gedreven door de heilige Geest.”
De Koran is als het eeuwige boek bij Allah neergedaald in een directe godsopenbaring aan Mohammed. (In de islam is hierover discussie gaande over het eeuwig karakter van hun boek. De hoofdstroming heeft daarbij gekozen dit te bevestigen ondanks de problemen die hierbij ontstaan.) De opvatting is dan ook in de koran alleen de godheid aan het woord is. En deze opvatting leidt vanzelf tot de volgende: foutloosheid is cruciaal. En omdat het de woorden van Allah zijn wordt het zoeken naar wetenschappelijke uitspraken een zinvolle bezigheid. Door deze visie ontstaat een zoektocht naar ‘wetenschappelijke’ uitspraken van Allah.
10 september 2009
Dagbesteding in de USA
9 september 2009
Geschiedenis, een must
Maar het wordt mij steeds duidelijker dat dit vak niet ongestraft verwaarloosd kan worden. Ontmaskering van allerlei gekleurde visies op het verleden is zonder kennis moeilijk. Zonder kaders staan we open voor de demagogie van allerlei volksmenners.
Geschiedenis: een droge aaneenschakeling van feitjes? Nee, onze cultuur krijgt mede vorm door de invloed van onze opvattingen over het verleden. Zijn die opvattingen scheef, dan kan een cultuur scheefgroeien en zelfs zich tegen ons keren. Dictaturen in heden en verleden hebben de historie maar al te vaak aangepast.
8 september 2009
Evolutie, een aantal problemen
- Het probleem van de missing links is bekend. Ondanks de vaak juichende toonzetting bij bepaalde fossielenvondsten is dit probleem ver verwijderd van een oplossing. Dit probleem is veel ernstiger dan vaak wordt voorgespiegeld. Er is nl sprake van de zgn Cambrische explosie. In een korte tijd van slechts tientallen miljoenen jaren verschijnen in het fossiel archief een groot aantal hoofdgroepen van levensvormen. In een 'korte tijd' moeten complexe ontwikkelingen in levensvormen plaatsgevonden hebben. Het fossiel achief in het Cambrium zou dan ook vol moeten zitten met missing links...
- Het fossiel archief is behoorlijk compleet. Ik ging er vanuit dat het nog behoorlijk imcompleet was, maar dat is een misvatting. Dit wordt gemeten aan de hand van het als fossiel voorkomen van de huidige levensvormen. Hoe hoger dit percentage hoe completer. Meer dan 98% van de orden van op het land levende gewervelde dieren en zo'n 80% van de families wordt aangetroffen. De missing links die je in groten getale zou verwachten zijn er echter nog steeds niet, en zijn ook niet meer te verwachten.
- Een heel aardig probleem is deze: erosiesnelheden zijn absurd hoog. (Bijv. Noord-Amerika: meer dan 5 cm/1000 jaar) Ook bij een erosiesnelheid van 1mm/1000 jaar is een continent met een gemiddelde hoogte van 1 km in 1 miljard jaar weggesleten. Nou en? denk je dan. Het probleem is dat er dan geen fossiel archief meer zou moeten zijn, maar dat is er duidelijk wel. Hetzelfde probleem is er mbt gebergtevorming.