26 mei 2010

Nabeel Qureshi: de 'crossing over' van islam naar christendom

Pinksteren, feest van de komst van de heilige Geest. 
Het is één van de pijlers waarop het christendom rust. Een onmisbare pijler.
Een andere belangrijke pijler voor christenen rust op het historische bronmateriaal. Voor christenen is dat met name de Bijbel. Maar het onderzoek van historische bronnen zal altijd omgeven zijn door onzekerheden. Zijn de bronnen betrouwbaar en volledig? Welke tradities liggen voor ons verborgen in de verhalen? Voor- en tegenstanders hebben soms lijnrecht tegenovergestelde meningen. 'Wat is waarheid' verzuchtte Pilatus en zijn uitlating is nog volop actueel. 
Het probleem van de (on)betrouwbaarheid van de bronnen speelt al eeuwenlang en er is in dit opzicht weinig nieuws onder de zon. We kunnen niet terug naar het verleden. 
Apologetiek die bouwt op historisch bronnenmateriaal overtuigt meestal alleen de al overtuigden. Niet omdat er zwakke posities worden ingenomen of omdat er slecht wordt gediscussieerd. Het is vooral een kwestie van slecht luisteren, het hebben van andere vooronderstellingen, gebrek aan belangstelling, het terugschrikken voor de consequenties. Het is helaas niet anders. 
Voor een 'crossing over' is meer nodig. Dankzij Pinksteren is de wereld in de 'greep van de Geest' gekomen. Een indrukwekkend verhaal is dat van Nabeel Qureshi: Crossing over. Vooral de tweede helft van zijn verhaal illustreert dat er meer nodig is dan overtuigt raken van het historische verhaal over Jezus Christus. Ook op Youtube is zijn verhaal te vinden:



Toegift:

Een glimlach bij de automatische vertaling zoals Google Chrome die levert: Dus wij zijn gepresenteerd met een vraag: "Welke is de rechtermuisknop op de Koran of de Bijbel?"  Dit was: Thus we are presented with a question: "Which is right—the Qur’an or the Bible?"

Geen opmerkingen: