8 september 2009

Evolutie, een aantal problemen

Kort geleden was in het Google-logo een 'missing link' verwerkt. Barst me daar toch een discussie los tussen voor- en tegentanders. Het thema is beladen. Dat bleek ook het laatste jaar in het RD.
Meer en meer christenen gaan tegenwoordig uit van theistisch evulutiedenken. Het hangt als het ware in de lucht. Ik heb mezelf al vaak de vraag gesteld hoe zo'n omslag in denken tot stand komt. Is het op basis van nieuwe argumenten? Of is het voor de meesten toch een gevoel, een groepsdenken, een napraten, een mode? Het antwoord is complex.

Toch is het goed om nog eens een aantal stevige problemen voor de evolutie-theorie naar voren te halen.
  1. Het probleem van de missing links is bekend. Ondanks de vaak juichende toonzetting bij bepaalde fossielenvondsten is dit probleem ver verwijderd van een oplossing. Dit probleem is veel ernstiger dan vaak wordt voorgespiegeld. Er is nl sprake van de zgn Cambrische explosie. In een korte tijd van slechts tientallen miljoenen jaren verschijnen in het fossiel archief een groot aantal hoofdgroepen van levensvormen. In een 'korte tijd' moeten complexe ontwikkelingen in levensvormen plaatsgevonden hebben. Het fossiel achief in het Cambrium zou dan ook vol moeten zitten met missing links...

  2. Het fossiel archief is behoorlijk compleet. Ik ging er vanuit dat het nog behoorlijk imcompleet was, maar dat is een misvatting. Dit wordt gemeten aan de hand van het als fossiel voorkomen van de huidige levensvormen. Hoe hoger dit percentage hoe completer. Meer dan 98% van de orden van op het land levende gewervelde dieren en zo'n 80% van de families wordt aangetroffen. De missing links die je in groten getale zou verwachten zijn er echter nog steeds niet, en zijn ook niet meer te verwachten.

  3. Een heel aardig probleem is deze: erosiesnelheden zijn absurd hoog. (Bijv. Noord-Amerika: meer dan 5 cm/1000 jaar) Ook bij een erosiesnelheid van 1mm/1000 jaar is een continent met een gemiddelde hoogte van 1 km in 1 miljard jaar weggesleten. Nou en? denk je dan. Het probleem is dat er dan geen fossiel archief meer zou moeten zijn, maar dat is er duidelijk wel. Hetzelfde probleem is er mbt gebergtevorming.

Geen opmerkingen: