24 september 2009

Tegenstrijdigheden in de Bijbel

“In het rechtsgeding heeft de eerste spreker gelijk, maar dan komt de ander en rekent hem na.” (Spreuken 18:17)
Niet-christenen hebben moeite met de Bijbel. Eén van de struikelblokken zijn de tegenstrijdigheden. En elke generatie moet deze problemen onder ogen zien. De concentratie door zijn volgelingen op Jezus de gekruisigde, heeft ook een 'negatieve' kant. Christenen verwaarlozen het beantwoorden van in hun ogen 'secundaire' vragen.

Het werpen van een juist licht op zulke vragen is echter hoognodig. Aanhaken en afhaken heeft ook te maken met deze vragen.
In het gesprek met andersdenkenden is dan ook dit artikel een must: De tegenstrijdigheden-beschuldiging. Veel werk is verzet in het beantwoorden van bekende tegenstrijdigheden. 101 problemen worden hier tegen het licht gehouden.
Daarnaast is het doordenken van het christelijk geloof steeds minder een hobby voor enkele apologeten. Wie eens rondkijkt op internet komt de meest schokkende uitingen tegen.
De keerzijde van zulke cartoons zoals hiernaast is dat het dwingt na te denken over de kern van het geloof. Zo moeten we af van het beeld van een lievige god, dat de laatste decennia ons voorgehouden wordt.
Andersdenkenden prikken daar doorheen zoals je hier ziet. Deze cartoon laat maar al te goed zien dat het symbool van het kruis, een afschuwelijk martelwerktuig, uitleg nodig heeft. Zo'n cartoon zet je met beide benen op de grond: de gekruiste Christus roept afschuw op.
Beide elementen uit Joh 3:16, liefde en toorn, worden in het kruissymbool niet goed bij elkaar gehouden. De symbolen in het gedachtenismaal, brood en wijn, slagen daar beter in.

Geen opmerkingen: