16 september 2009

Tafsir 'ilmi: ‘wetenschappelijke’ exegese van de koran

Moslimclaim: bergen hebben 'pinnen' volgens de Koran. Let echter op de schaal! Een juiste weergave laat niets van deze absurde claim over. Verticaal krimpt de grafiek in tot 0,7cm en horizontaal verbreed de grafiek zich tot 35cm voor een juiste verhouding

Voor een westerling is het een bevreemdend fanatisme. Het zoeken naar verborgen wetenschappelijke uitspraken in de Koran. Vele sites leggen zich er op toe. En wie in aanraking komt met moslims wordt dan ook al gauw geconfronteerd met deze ‘feiten’. Weerwoord komt er niet vaak. De reden is enerzijds onbekendheid met deze wijze van redeneren en anderzijds het voor een westerling absurde en lachwekkende karakter van deze wijze van bewijsvoering. Voor moslims daarentegen is het zo overtuigend dat het zelfs ingezet wordt als ‘evangelisatiemiddel’.
Terecht is opgemerkt (ook door moslims!) dat de meeste wetenschappelijke ontdekkingen gedaan zijn door niet-moslims. Niet door de bezitters van dit ‘heilige’ boek. Dat zou je wel verwachten indien deze claim terecht is. Laten we daarom eens verder kijken...

1. Ook in het christendom is het ‘inlezen’ van allerlei opvattingen een gevaar bij het Bijbellezen. Als regel geldt dan ook om te beseffen dat je wel veel in een tekst kunt leggen, maar dat beslissend is of je die gedachte ook eruit kunt halen. Leg je het erin of haal je het eruit? Een wereld van verschil...
2. Een tweede reden ligt in het verschil in karakter van Bijbel en Koran.
De Bijbel is een in de loop van vele eeuwen tot stand gekomen boek, waarbij de menselijke factor nadrukkelijk meegenomen moet worden. 2Pt1 zegt:” ...nooit is een profetie voortgekomen uit menselijk initiatief: mensen die namens God spraken werden daartoe altijd gedreven door de heilige Geest.”
De Koran is als het eeuwige boek bij Allah neergedaald in een directe godsopenbaring aan Mohammed. (In de islam is hierover discussie gaande over het eeuwig karakter van hun boek. De hoofdstroming heeft daarbij gekozen dit te bevestigen ondanks de problemen die hierbij ontstaan.) De opvatting is dan ook in de koran alleen de godheid aan het woord is. En deze opvatting leidt vanzelf tot de volgende: foutloosheid is cruciaal. En omdat het de woorden van Allah zijn wordt het zoeken naar wetenschappelijke uitspraken een zinvolle bezigheid. Door deze visie ontstaat een zoektocht naar ‘wetenschappelijke’ uitspraken van Allah.
3. Een derde reden dat moslims uitspraken vinden die de zgn de goddelijkheid van de koran bevestigen ligt hierin: veel sura’s zijn zo vaag dat je er alle kanten mee opkunt. Mijn stelling is: neem een of ander cryptisch boek en met enig zoekwerk zul je ook in staat zijn zulke ‘ontdekkingen’ eruit te halen. Zo’n boek wordt daar niet goddelijk van oorsprong van. Dan zouden moslims ook de heilige boeken uit het hindoeïsme moeten accepteren. Daar is nl een soortgelijke stroming die op dezelfde wijze uitspraken inleest in hun boeken. Kortom: de bewijskracht mbt de goddelijke oorsprong van de Koran is gering. Alleen de overtuigden worden bevestigd. Het is geen stevig bouwwerk, het fundament is nogal zanderig.

4. Kun je toch over de streep getrokken worden? Ja, dat kan. De claims moeten dan wel heel stevig zijn. Echter: onderzoek naar een aantal belangrijke claims is ten zeerste teleurstellend. Een simpele zoektocht via google toont dat al aan.

Geen opmerkingen: