28 november 2009

Irshad Manji - een dissident geluid: 'all muslims have the godgiven right to think for themselves'


boek: The Trouble with Islam Today /Het Islam dilemma (in het arabisch vrij te downloaden op haar site)
documentaire door haarzelf gemaakt: Faith Without Fear
uit Wikipedia (NL):
Manji heeft kritiek geuit op de islam, en dan met name de behandeling van vrouwen, homo's en lesbiƫnnes en joden door sommige moslims. Zij draagt geen hoofddoekje omdat zij de Koran zo interpreteert dat die alleen door vrouwen en dochters van de profeet Mohammed werden gedragen.

Ze is kritisch over de historische interpretaties van de koran en is een voorstander van het concept van ijtihad, waarbij gelovigen zelf interpretaties mogen maken zonder dat zij hiervoor geestelijken nodig hebben.

Het leidt geen twijfel dat haar mening over de islam tot kritiek van moslims heeft geleid. Daarnaast ontving ze ook diverse doodsbedreigingen van moslimextremisten. Veel moslims beschouwen haar als een afvallige moslim.
Dat ene woordje 'sommige' uit de eerste alinea is veelzeggend. Zoals zo vaak kun je dan ook beter in de engelstalige wikipedia kijken voor meer info over Manji.
Wil je van binnenuit kritiek leveren op de islam en nog aangehoord worden door de doelgroep dan moet je je niet te ver verwijderen van hun standpunten. Ik vraagt me af of haar waardering voor de begintijd van Mohammed en de 'bloei'periode van 800-1200, berust op onwetendheid of bewust plaatsvindt om zichzelf acceptabel te maken in eigen kring.
Het begrip ijtihad is voor ons westerlingen vrij onbekend. Voor islamreformisten hangt hier echter veel van af. Haar niet dragen van een hoofddoekje is bijv opgehangen aan een ander visie op ijtihad. Binnenkort meer hierover.

Geen opmerkingen: