13 november 2009

Nawal el Saadawi: Niets is gevaarlijker dan waarheid in een wereld die liegt


De uitspraak is van Nawal el Saadawi (1931) Kortgeleden heb ik een boekje van haar gelezen. Via een verkoping in de bibliotheek kwam ik in het bezit van 'Vrouwengevangenis' (oorspr. uit 1984). Het boekje is geen aanrader vanwege de breedsprakige toon. De enige reden om het te lezen ligt hierin dat Nawal el Saadawi in de moslimwereld nogal bekend is als schrijfster en feministich voorvechtster. Meer over haar op haar website.
In 1980 stichtte ze een feministische pressiegroep in Egypte. Misstanden die ze via deze organisatie openlijk aankaartte waren vrouwenbesnijdenis (ze is zelf ook slachtoffer), prostitutie, het islamitisch huwelijk, het recht op scheiden en moslimfundamentalisme. Ten tijde van Sadat is ze opgepakt. Van haar verblijf in de gevangenis heeft ze verslag gedaan in dit boekje. Kort na de moord op Sadat is ze vrijgekomen.
In 2007 is door sjeik Mohammed Sayyed Tantawi van de Al-Azhar Universiteit, in feite de meest gezaghebbende soennietische moslimgeestelijke een fatwa over haar uitgesproken. Ze verdient de doodstraf op grond van de sharia wegens geloofsafval. De aanleiding is een in Egypte gepubliceerd blasfemisch toneelstuk, een nu verboden boek. Je kunt het goed vergelijken met de ophef die Gerard Reve's boek Nader tot U veroorzaakte.
in de video na 23 minuten: haar brief aan god

Geen opmerkingen: