1 mei 2009

Islam en Drie-eenheid (1)


Zoals bekend is in de islam moeite met het christelijke concept van de Drie-eenheid. Toch is het de vraag of dit terecht is.
Neem de termen ALOMTEGENWOORDIG en ALWETEND.

Voor christenen zijn dat eigenschappen van God. Bijbelteksten die dan aangehaald worden zijn:


Mt 18,20 Want waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden.’

Hd 17 …voor elk volk heeft hij een tijdperk vastgesteld en hij heeft de grenzen van hun woongebied bepaald. 27 Het was Gods bedoeling dat ze hem zouden zoeken en hem al tastend zouden kunnen vinden, aangezien hij van niemand van ons ver weg is. 28 Want in hem leven wij, bewegen wij en zijn wij.

Rm 1,20 Zijn onzichtbare eigenschappen zijn vanaf de schepping van de wereld zichtbaar in zijn werken, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid zijn voor het verstand waarneembaar

Psalm 33, 13 Uit de hemel ziet de HEER omlaag en slaat hij de sterveling gade.
14 Vanaf zijn troon houdt hij het oog op allen die de aarde bewonen.
15 Hij die de harten van allen vormt, hij doorziet al hun daden

Christenen zeggen dat God dit realiseert door zijn Geest. God zit op zijn hemeltroon en is tegelijk aanwezig in zijn schepping.

Voor moslims is het tronen van Allah geen probleem. Dat is hen duidelijk geopenbaard. De volgende soera’s geven aan dat Allah op een of andere wijze alomtegenwoordig en alwetend is.

50,16. En voorzeker, Wij hebben de mens geschapen en Wij weten alles wat zijn Ik hem toefluistert. En Wij zijn nader tot hem dan zijn halsader.

57,4. Hij is het Die de hemelen en de aarde in zes dagen schiep; daarna zette Hij zich op de Troon neder. Hij weet wat de aarde ingaat en wat er uit voortkomt, en wat van de hemelen nederkomt en wat er naar toe opstijgt. Hij is met u waar gij ook zijn moogt, want Allah ziet alles wat gij doet.

66,3. Toen de profeet een woord aan een zijner vrouwen toevertrouwde en zij het daarna ruchtbaar maakte (aan een andere), deelde Allah hem dit mede. Hij maakte een deel er van bekend en verzweeg een deel ervan. En toen hij het haar vertelde, zeide zij: "Wie gaf u hiervan kennis? " Hij zeide: "De Alwetende, de van alles op de hoogte, heeft mij er bericht van gegeven."

Moslims zijn verdeeld of je de eerste tekst figuurlijk of letterlijk moet opvatten. Zeg je echter dat Allah alles ziet, weet en zelfs ingrijpt, dan stel je Allah present in zijn schepping. Hij zit dus niet alleen op zijn troon. Allah is op een of andere wijze ‘geestelijk’ in ons midden. Je komt dan dicht in de buurt van het christelijk dogma.

Geen opmerkingen: