5 mei 2009

Monarchie te zware last

foto: Idolate trekjes bij de toeschouwers. Detail uit de kopie te Versailles van J.L.Davids kroningscène door Napoleon van zijn vrouw Josephine .

In het Reformatorisch Dagblad (29-04) schrijft Nico van der Voet :

De macht van vorsten is tegenwoordig beperkt, maar dan nog blijft de dreiging dat we door erfelijkheid onbekwame mensen langdurig op de troon krijgen. Daarmee is geen land gediend. Ik lees in de Bijbel dat wij de overheid die we hebben, moeten respecteren. Ik lees echter nergens dat een erfelijk koningschap de beste staatsvorm oplevert.

...in de monarchie zitten ondemocratische, inhumane en idolate trekjes die
tot nadenken stemmen. http://www.refdag.nl/artikel/1407407

Dat zijn opmerkingen waar ik van harte mee instem. Vroeger hadden mijn kinderen moeite met dit standpunt. O, als anderen dat eens hoorden... Maar nu lees je het in het RD. Een krant waarin het monarchistisch ideaal hoog in het vaandel stond.

Dat deze idealen nog leven bewijst de reactie 1 (!) dag later, van een zekere mr Peter Boswijk. Promovendus bij de afdeling staats- en bestuursrecht van de Universiteit Utrecht. Direct na het op de deurmat ploffen van de krant vloeide het volgende uit zijn verhitte pen:
Met een grote schok heb ik gisteren het artikel gelezen dat op Koninginnedag de opiniepagina ontsierde. De centrale stelling van Van der Voet is dat de monarchie on-Nederlands, onmenselijk en onchristelijk is. Deze stelling is onhistorisch, godloochenend en antichristelijk. De constitutionele monarchie is een goddelijke instelling, die op dit moment het enige christelijke element vormt in ons huidig staatsbestel doordat ze krachtig getuigt van een soevereiniteit die niet afhankelijk is van de verafgode autonome mens. http://www.refdag.nl/artikel/1407637
Wauw! Heerlijk dat er nog zulke principiële mensen zijn.

Je vraagt je ondertussen wel af: wat zal de kwaliteit van zijn proefschrift zijn?

Geen opmerkingen: