6 juni 2009

Ongeluk of aanslag?

Terughoudendheid bij het verstrekken van informatie is niet altijd goed. Je ziet dat deze week. Een toestel van Air France/Klm stort neer in de oceaan. Wat was er aan de hand?
In de loop van de week sijpelt er langzaam informatie naar het grote publiek. Het gebeurde in een gebied dat bekend staat om de stormen en onweersbuien. Maar vliegtuigen storten niet zomaar neer, ze zijn zeer weerbestendig gebouwd. Deskundigen verzekeren ons dat het neerstorten vanwege blikseminslag redelijk onwaarschijnlijk is.
In de loop van de week zie je speculaties opkomen. Dat wat onderhuids leeft komt naar boven in de media. De Telegraaf en een amerikaans dagblad zijn de eersten in het verwoorden ervan. Zou het toch geen aanslag zijn? Vijf dagen daarvoor is er namelijk een bommelding geweest...
Vrijdag pas komt in het nieuws dat in de loop van 10 minuten automatische berichten zijn verzonden door het toestel. Bovendien blijkt dat een piloot van een ander vliegtuig het een en ander heeft waargenomen. Een ongeluk lijkt waarschijnlijk.
Terughoudendheid blijkt dus de speculatie in de richting van moslimexstremisme heel erg te hebben versterkt. Daar staan we niet op te wachten en wakkert maar onderbuikgevoelens aan.

Geen opmerkingen: