9 december 2009

Cartoon-oorlog (5): Kruistocht tegen de vrijheid van meningsuiting


Nr 1: Het is en blijft een wankel evenwicht. Cartoonisten gaan over morele grenzen heen, en voelen zich aangevallen. Ze beseffen vaak niet hoe kwetsend een cartoon kan zijn omdat ze je diepste overtuigingen treffen. Het voelt als een dolksteek. Kortom van beide kanten wordt het ervaren als een aanval.
Heftige reacties kun je dan ook verwachten. Niet iedereen kan de nodige tolerantie opbrengen die een veelkleurige maatschappij nodig heeft.
Van Jezus wordt gezegd dat als hij uitgescholden werd, niet terugschold. Sluit dit naadloos aan bij ons tolerantiebegrip?











Nr 2: Of zijn christenen te tolerant geworden? Zijn ze zo gedresseerd geworden door deze maatschappij dat ze zonder problemen de heersende gedragscodes accepteren. Twee uitersten en geen weg ertussenin?



Nr 3: Moslims ervaren de druk om de vrijheid van meningsuiting te zien als een fundamenteel recht, als een nieuwe kruistocht tegen de islam. Het woord 'kruistocht' is sowieso een gevoelig woord voor moslims. Als door een bij gestoken reageerde de moslimwereld op de toespraak van Bush kort na nine-eleven, waarin hij sprak over een 'crusade against terrorism'.





Nr 4: Vooral steekt het moslims dat er in hun ogen een dubbele moraal wordt gehanteerd. Vrijheid van meningsuiting? En hoe zit het dan met die vrijheid en de holocaust? Ontkenning van de holocaust is immers strafbaar in het vrije westen! Op bittere wijze wordt hun mening geventileerd in cartoons waar opnieuw een relatie wordt gelegd met de kruistochten.
In Israël gaan dan ook stemmen op om de strafbaarstelling op holocaust-ontkenningen op te heffen. De reden hiervoor is dus duidelijk. Maar zou als deze bron van haat gestopt wordt niet een andere bron gevonden worden?


Nr 5: Besef wel dat op de achtergrond er nog wat meespeelt. Steeds weer duikt de complottheorie op dat 'de Joden' de touwtjes in handen hebben. Een joods duiveltje schrijft: geen grenzen aan meningsuiting behalve mbt de holocaust. Zijn drietand draagt de vlag van Denemarken. En ik weet niet of het opzettelijk is, maar deze vlag met gewisselde kleuren is de kruisvaardersvlag.







Nr 6: Het zijn altijd weer 'die Joden'. Zij leveren de brandstof voor de islam-bashing!


Dit plaatje ruimt de weg vrij voor de volgende blog: de complottheorieën.

Geen opmerkingen: