11 december 2009

Cartoon-oorlog (6): Complottheorieën of Het zijn altijd weer 'die Joden'

Dankzij de inperking van de vrijheid van meningsuiting is er grote informatie-achterstand. Het is een voedingsbodem voor allerlei complottheorieën. Alhoewel niet alleen moslims, ook vele westerlingen koesteren absurde ideeën. Maar vooruit, zolang het maar redelijk onschuldig blijft.

Nine eleven was een nieuw startpunt voor cartoonisten. In het westen werd het thema islam nadrukkelijker op de agenda gezet. En ook in de wereld van de islam werden nieuwe invullingen aan bestaande thema's gegeven.

Nr 1: Geen misverstand, ik verwerp de boodschap van deze cartoon hartgrondig. Tegelijk vind ik het een knappe cartoon. Een subtiele verwijzing naar de rokende twintowers. Door de kleurstelling is er ook een hint naar de israelische vlag (wit, met tussen twee blauwe horizontale strepen een eveneens blauwe davidsster)

Nr 2: Deze cartoon verwijst niet naar de conspiracytheorie dat Israël achter 9/11 zat. 'De Joden' misbruiken de septemberaanslag om maximaal te profiteren van de hetze richting moslimlanden. Vergelijk het holocaust-argument. Om deze aanslag in je eigen belang uit te melken heb je wel invloed nodig.



Nr 3: Deze cartoon beeld uit hoe die invloed gestalte krijgt. Redelijk onschuldig wordt dit hier verbeeld.







Nr 4: Achter de schermen is hij, die vermaledijde Jood, weer bezig. Hij zet anderen ertoe aan haat te spuien. En dat noemen ze dan vrijheid van meningsuiting. Het bordje geeft aan wie de slachtofferrol speelt.


Geen opmerkingen: