5 december 2009

Cartoon-oorlog (2): Israël beheerst de wereld



NB: De leesrichting bij arabische cartoons is van rechts naar links.

Nr 1: In het arabisch staat er 1948 - 2004. Diepe frustratie drukt deze uit: de hele wereldpolitiek wordt beheerst door de zionisten.




Nr 2: De joden boeien de islam-wereld. Zie het maantje op de wereldbol, symbool van de islam. De jodenster mist in vrijwel geen enkele arabische cartoon met dit thema.


Nr 3: Deze cartoon laat een veelgebruikte karikatuur zien: 'de Jood' met haakneus, valse blik, zwarte hoed en jas. De wereld als een jojo in de hand van Israël. De kale/dode boom kan een beeld zijn van hun vruchteloos bestaan en uiteindelijk vernederend toekomstperspectief in islamperspectief.

Nr 4: Een ander veelgebruikt karikatuur is dat van een aap. Het verwijst naar de beruchte koranteksten 7:166, 2:65, en 5:60 waar staat: Weest verachte apen. Moslims geloven dat het slaat op een concrete gebeurtenis: een groep Joden die gestraft werden en veranderden in apen en varkens. De cartoon geeft echter uitdrukking aan een figuurlijke uitleg van deze teksten: Joden zijn als apen en varkens.

Het is goed om te vergelijken met een uitspraak van Jezus tot de Farizeeën en de Sadduceeën: (Mt 12:34 en 23:33): Jullie adderengebroed.
Hier blijkt dat exegese nauw luistert. Wie zulke uitspraken zonder onderscheid toepast op groepen mensen zit overduidelijk fout. Het leert ook dat 'zitatenreiterei' een groot gevaar is. Elkaar om de oren slaan met teksten om eigen gelijk te bewijzen is een gevaarlijke weg.
In het christendom zijn deze 'adderengebroed'-teksten gelukkig nooit de weg gegaan die deze koranteksten wel zijn gegaan. Maar voor we onszelf vrij pleiten, een andere tekst is wel aanleiding geweest tot stromen bloed. De beruchte bloedtekst: Zijn bloed kome over ons en onze kinderen. Mea culpa.

Geen opmerkingen: