12 april 2010

Welvaart en cultuur (3)

Het artikel van Kohlhammer wijst naar cultuurverschillen die welvaartsniveaus verklaren. Het artikel werkt dit nu uit mbt de integratieproblemen van moslimimmigranten. De vraag is nu: welke factoren zijn dat?
- Huwelijksbeletsels: Mag je al of niet trouwen met andere bevolkingsgroepen. Vermenging bevordert integratie.
- Positie vd vrouw: Mogen vrouwen werken? Niet geïntegreerde vrouwen dragen dan zorg voor de opvoeding en genereren een achterstand bij hun kinderen.
- Leefwijze: rein/onrein voedsel, omgang met andersgelovigen
Familiedruk: de positie vd familie verhindert een goed samenwerken met anderen en kan leiden tot dubbele moraal en sociale isolatie.
- Leerbereidheid: kennis kan bedreigend zijn voor de eigen cultuur. Het stelt de eigen cultuur onder kritiek.  

Mijn indruk is dat meer factoren een rol spelen. Niet bij alle moslims spelen deze factoren. En neem bijv orthodoxe joden. Factoren 1 tot 3 zijn voor hen zeker van toepassing. Punt 4 en 5 in mindere mate. Toch heb ik het idee dat zij behoorlijk welvarend zijn. Of neem de bevindelijk-gereformeerde bevolkingsgroep: in meer of mindere mate zijn deze punten op hen van toepassing. 
Ik denk dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd en dat nog veel onderzoek nodig is. Toch lijkt mij dat Kohlhammer in dit artikel een belangrijke richting aanwijst en (zo niet boeiender) een aantal gangbare verklaringen afwijst. 

Geen opmerkingen: